sâmbătă, 4 decembrie 2010

DULCIURI DE POST

Fursecuri

Aluat:
250g margarina
100gzahar pudra
3linguri apa minerala
1/2cana nuca macinata
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
un praf de sare
350g faina

Glazura:
100gmargarina
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
2 linguri apa
3linguri cacao

Decor:
nuca macinata sau nuca de cocos rasa.

Cum se procedeaza:
margarina se freaca spuma impreuna cu zaharul, sarea,vanilia,spre sfarsit apa si coaja de lamaie,nuca si faina (daca este nevoie se mai pune atata faina cat sa se obtina un aluat care nu se prinde de degete, se framanta numai pana se incorporeaza faina )se lasa sa se odihneasca 20-30 min .Se formeaza bile de marimea unei nuci care se aseaza direct in tava tapetata cu hartie .Fiecare bila se apasa usor cu dosul linguritei, apoi se da la copt in cuptorul incins unde se coc 15-20 minute .Reci se inmoaie in glazura apoi in nuca macinata sau nuca de cocos rasa.
Glazura :- margarina ,zaharul si apa se topesc pe foc mic pana ce se dizolva zaharul apoi se pune ,vailie,cacao si se amesteca obtinand o crema care imbraca dosul lingurii.


Prajitura marmorata

375ml apa
375g zahar
150g nuca macinata
35g cacao
coaja rasa de la 1/2 lamaie
vanilie
1 lingurita plina bicarbonat de sodiu
zeama de la 1/2 lamaie
5-6 linguri ulei
350g faina

Glazura:
 125g margarina
5linguri zahar
5 linguri apa
3-4 linguri cacao
esenta de rom
1/2 cna cu nuci tocate

Cum se procedeaza:
Se caramelizeaza 75g zahar se stinge cu apa apoi se adauga restul de zahar si se amesteca pe foc pana se topeste,nu mai mult.
Se lasa vasul cu sirop la rece apoi se adauga un praf de sare, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie,vanilia ,uleiul, nuca amestecata cu faina si se amesteca numai pana ce se incorporeaza faina si nuca.
Se toarna jumatate din compozitie in tava tapetata cu faina . In cealalta jumatate se pune cacao cernuta se amesteca si se toarna peste jumatatea din tava" plimband" cutitul prin compozitie .Se coace in cuptorul incins la foc potrivit pana ce trece testul cu scobitoarea . Peste prajitura rece se toarna glazura care se pregateste ca si glazura de la
fursecuri .Se presara pe toata suprafata cu nuca tocata cu cutitul. Se taie in patrate sau romburi.Merita sa incercati este o prajitura de post foarte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu