As fi vrut sa va incant cu pozele pe care sa le fi facut (daca as fi avut cu ce) unui platou cu sarmalute de post dar... am lasat in casa "infractorii" care au inceput joaca si treaba treaba si au distrus aparatul foto, telecomanda televizorului ,niste pixuri ,o cutie carbune pentru desen si o revista pe care au facut-o confetii...of! Dar tot dragi imi sunt! Infractorii sunt in numar de 4 : 2 catei si doua pisicute, TIBICO,IVANUS , MISUNICA SI TANGANICA.
Asa ca am sa scriu retetele dar fara poze ...
SARMALUTE DE POST 1
2 cepe mari tocate marunt,
1 legatura ceapa verde taiata deasemenea,
2morcovi rasi fin,
2 dovlecei potriviti tot rasi, storsi nu prea tare ,
300g ciuperci tocate,
2legaturi amestec patrunjel si marar verde tocat,
2 cani orez tinut intr-un litru de apa clocotita (10-15 minute),
sare ,
piper dupa gust,
2-3 foi dafin
zeama de la o lamaie mare,
400ml ulei,
4 linguri pasta de tomate,
1 lingurita zahar sau miere,
foi de vita .
Ceapa, morcovul,verdeata, dovleceii,ciupercile,se pun intr-un vas impreuna cu 200ml ulei, 1 cescuta apa ,sare , piper dupa gust si se calesc amestecand mereu sa nu se prinda de vas.Cand lichidele sunt evaporate se amesteca orezul bine scurs si se invelesc sarmalute mici, de aceiasi marime.
Se stropeste cu ulei fundul vasului in care se fierb sarmalutele se asterne un strat de foi de vita stropite cu ulei, se pun apoi sarmalutele un rand, foi de dafin se acopera cu foi de vita se stropeste cu ulei peste care se pune iar un rand de sarmalute si iar foi, ulei si tot asa pana ce se pun toate si la sfarsit foi de vita.
Se cuprind apoi sarmalutele cu apa clocotita pe 3/4 si se trec imediat la foc .
Cand sunt fierte la jumatate se toarna pasta de tomate amestecata cu putina apa , zaharul sau mierea (drege pasta de tomate) si zeama de lamaie, toate fierte un clocot .Se tin sarmalutele in cuptor, la foc mic pana ce se scoc si apare uleiul .Serviti-le abia caldute .
SARMALUTE DE POST 2
250g ciupercute proaspete ,
200g varza trecuta prin masina de tocat apoi stoarsa in maini,
1 morcov ras fin,
3 cepe mari ,
1 legatura patrunjel verde tocat,
1 cana orez tinuta in apa clocotita 10min,
sare , piper dupa gust,
1 cana ulei,
1-2 crengute de cimbru ,
doua linguri pline pasta de tomate,
putin zahar ,
foi de vita sau de fasole
ori frunze fine de varza dulce , oparite.
Ceapa se caleste in ulei ,pe foc impreuna cu varza,morcovul si verdeata.Se trage deoparte apoi se adauga orezul amestecand bine. Se invelesc sarmalute in foi de vita, fasole, hrean sau varza cu foi subtiri. Eu pun sarmalutele la fiert intr-o oala in fundul careia torn ulei apoi o retea de crengute tinere de vita de vie ,mar, visin sau cires peste care pun un rand de frunze, apoi un rand de sarmalute,1-2 crengute de cimbru , 5-6 ciupercute cu codita scurta,iar frunze si sarmalute,ultimul fiind o paturica de frunze asa ca sa le tina inabusite la fiert. Se cuprind pe 3/4 cu apa sarata dupa gust si clocotita, le pun iute pe foc sa fiarba, cateva minute si le trec apoi in cuptor .Spre sfarsit se adauga bulionul amestecat cu apa fierbinte putin ulei sare piper si pentru dres putin zahar.
!!! cateva secrete:
-in fundul vasului eu pun crengute de vie, mar sau cires -la alegere, iar de visin una doua crengute,deoarece visinul este mult mai parfumat.
- se pot pune deasemenea crengute de cimbru,leustean, marar uscat dupa preferinta.
-frunzele de vita de vie si de varza ,se oparesc cu apa sarata,cele de hrean si fasole cu apa sarata doua parti si o parte bors.
-la fiert sarmalutele se pun numai in apa clocotita altfel devin apoase .
- daca in sarmalutele cu varza nu se pune suficient ulei ,nu fierb bine si raman uscate.
-bulionul se pune de obicei mai spre sfarsit cand zeama din sarmale a scazut pentru ca altfel frunza cu care sunt invelite se intareste si fierbe mai greu.
-bulionul trebuie neaparat dres cu putin zahar ulei si sare daca mai este nevoie.
Am anexat o fotografie gasita pe net(sper sa nu-l supar pe proprietar) cu produsul finit ce seamana destul de bine cu ce fac si eu.
Spor la treaba si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu