duminică, 5 iunie 2011

Gingasele palarioare ale florilor de soc



Socul este un arbust ,des intalnit la marginea padurilor ,a drumurilor dar si in gradini.Eu ma bucur de frumusetea si parfumul delicat al acestor flori, chiar in gradina mea, unde infloresc in acest timp ,trei arbusti frumosi ,semeti si plini de floare.
Florile se folosesc la ceiuri,sucuri,siropuri, jeleuri, vin si deserturi(de exemplu "flori de soc in rochita")




--ceaiul de soc :
 2 lingurite flori proaspete sau uscate la 250ml apa clocotita ,cate 1-2 ceaiuri pe zi ,timp de 5 zile pe luna ,cu sau fara zeama de lamaie .
Acest ceai este sudorific, ajutand la eliminarea rapida a toxinelor , pierzand astfel klogramele in plus  ...
Deasemenea este recomandat si in raceala,gripa, bronsita ajuta la scaderea temperaturii.Este indicat si in cazul bolilor renale,reumatism,guta,mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza.
Cum fac eu ,sirpul de soc:
25palarioare de soc,3l apa ,2,5kg zahar,coaja si sucul de la 3 lamai,2 tablete aspirina,
Separ floricelele de coditele verzi,de la fiecare palarioara .
In alt vas pun apa si zaharul la fiert impreuna cu o lamaie taiata  felii  subtiri si las sa fiarba pana ce se leaga usor (cca.10 minute ).
Trag vasul cu sirop  de pe foc, las sa se raceasca apoi il torn peste flori,adaug zeama si  coaja de la cele doua lamai (numai partea galbena, curatata cu cutitul )amestec bine cu o lingura de lemn sau plastic .Acopar cu un capac si las minunea  la intuneric si racoare ...4-5 zile .
Strecor apoi lichidul si-l mai pun odata la fiert 3-4 minute ,la sfarsit pun aspirina pisata .Fierbinte il torn in recipiente de sticla, pun dop apoi le rastorn cu gura in jos pentru  5 minute ,dupa care  le intorc la loc ,le invelesc cu o patura si le las pana la racirea completa ,cand le pun in camara la intuneric si iar...racoare.
Serviti siropul astfel obtinut,combinat cu apa minerala rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu