Printre darurile de mare pret pe care padurea n-i le ofera ,un loc insemnat il ocupa fructele .Din ele se prepara sucuri,gemuri,dulceturi,serbet,jeleuri,inghetate dar si ceaiuri "de leac ".
AFIN
AFINUL : fructele proaspete sunt bune pentru a inbunatati acuitatea vizuala .Din lastari si frunze uscate se prepara ceaiuri care sunt nemaipomenit de bune in diabet,diaree,dizenterie,sau orice boala a tubului digestiv. Deasemenea contin antioxidanti ,astfel ferindu-va de cancer.Frunzele de afin se recolteaza in lunile iulie septembrie se usuca la umbra iar fructele se culeg in lunile iulie pana in septembrie cand sunt coapte.
-Ceaiul de afin :se prepara din doua lingurite de planta maruntita la 250ml apa .-Afine conservate :
intr-un vas puneti 1kg de fructe peste care stropiti cu zeama de la 1 lamaie mica ,200g zahar si 1 tableta de aspirina pisata ..Lasati vasul acoperit 2-3 ore pana ce fructele isi lasa zeama .Treceti vasul pe foc si se lasa sa fiarba lichidulpana ce fructele se cuprind bine in zeama lor .Se pun cu lingura in borcane sterilizate se acopera cu capac apoi se pun unul langa altul si se invelesc in patura .Se lasa pana a doua zi cand se scot se eticheteaza se invelesc in hartie si se depoziteaza in camara la racoare.
Afinata :
-puneti intr-o sticla afine si zahar in straturi si lasati asa pana ce afinile plutesc in sirop (tineti tot timpul la rece).Strecurati siropul si puneti in alta sticla iar peste sirop alcool .
!!!In sticla primul strat va fi de afine apoi zahar si tot asa.
proportia :2,5 kg afine ,1 kg zahar,600-800ml alcool de 80 de grade.
CORN
CORNUL: fructele (coarnele)sunt deosebit de parfumate si se culeg in lunile august-septembrie .
Fructele uscate sunt bune ca antidiareice,antidizenterice,insa mancate crude pot avea efect invers.
Frunzele culese in iulie-august sunt bune contra viermilor intestinali.
Ceaiul se prepara din 2 lingurite frunze uscate , maruntite la 250ml apa .
Jeleu de coarne :
- 2kg coarne bine coapte .
-1kg zahar
Spalati fructele scurgeti bine de apa apoi zdrobiti cu mana atat cat sa se obtina o pasta care se amesteca cu 1,5 l apa .
Puneti intr-un vas si fierbeti cu tot cu samburi cateva clocote apoi dati deoparte lasati sa se linisteasca si strecurati bine lichidul .Lasati sa se decanteze , apoi turnati numai partea limpede .Masurati la 1l zeama puneti 1kg zahar, fierbeti apoi pana ce se leaga bine. Puneti jeleul fierbinte in borcanele mici , etichetati si pastrati la intuneric si racoare.
MACES
MACES
FLOARE DE MACES
MACESUL:supranumit "Trandafirul sanatatii"-fructele(macesele)sunt bogate in vitamina C,A,B1,B6,P,PPsiK.
Macesele se culeg dupa lasarea brumelor de toamna atunci cand se folosesc la preparatele dulci .
Si pana da bruma se culeg in scop medicinal ,deoarece frigul face ca vitamina C sa se elimine din fruct .Fructele se intrebuinteaza ca tonic aperitiv,in afectiuni hepatice ,in boli renale ca diuretic ,in bronsite...
Din florile de maces se prepara serbetul ,cu parfum fin de trandafir.
Decoctul de macese:2 lingurite de fructe zdrobite la 500ml apa clocotita se fierb 10 minute apoi se lasa sa se raceasca ,se strecoara prin sita deasa sau tifon pus in 4 .Se bea indulcit sau nu, caldut sau rece in decursul unei zile.
Bautura racoritoare : punem intr-un vas de sticla 200g macese spalate si zdrobite peste care se toarna 2l apa rece .Se lasa la macerat 12 ore,se strecoara apoi prin tifon pus in 4, se adauga 200g zahar si se completeaza cu apa rece pana la 2 litri.Se pastreaza la rece.
DRACILA
DRACILA
antihemoragice. Primavara se recolteaza scoarta de pe tulpinisi de pe radacina, pulberea obtinuta din aceasta scoarta,uscata stimuleaza digestia,combate balonarile,stimuleaza secretia ficatului.
Sirop : 500g fructe ,1l apa ,300g miere 50ml alcool de 80grade .Se fierb fructele cu apa pe foc mic ,cu vasul acoperit ,pana ce lichidul scade la jumatate.Se strecoara se lasa la decantat apoi se toarna intr-o sticla .Peste lichidul abia caldut adaugati mierea de albine si alcoolul apoi scuturati sticla .Astupati cu dop ,inveliti sticla in hartie si pastrati la rece .
MUR
MURUL :murele contin vitamineleA,B,C,D,se consuma in stare proaspata orice cantitate ,depinde de toleranta individuala, dar se poate prepara si sirop,dulceata,serbet,jeleu,marmelada,gem si un excelent lichior .
Din frunzele tinere din varful ramurilor,amestecate cu frunze de zmeur culese la fel,si frunze de fragi se prepara o infuzie care inlocuieste insulina ,este totodata si un inlocuitor al ceaiului chinezesc.Deasemenea aceasta infuzie este antidiareic,folositor in afectiuni ale gurii si gatului,(sub forma de gargara),in colite,hemoroizi,boli gastrointestinale,boli ale rinichilor,afectiunile pielii,afectiuni oculare,pulmonare,anemii,angine,boli de colagen,bronsite ,cancer,ciclu menstrual neregulat,constipatie,fisuri anale,afectiuni urinare ,psoriazis,varice si multe altele...
.Sucul proaspat ste recomandat in cura de cate 200ml de 3 ori pe zi timp de o luna Se poate amesteca in orice suc .Ceaiul se prepara din 2 lingurite planta maruntita la 250ml apa .
ZMEUR
ZMEURUL:-.Sucul proaspat stors este deosebit de gustos dar si in combinatie cu apa minerala rece.
Ceaiul din frunze de zmeur este reglator hormonal,puternic antiseptic ,intestinal,astringent,cicatrizant,digestiv, diuretic, dezinfectant.
Este bun in sindromul premenstrual,uter fibromatos,chist ovarian,fibrom uterin,noduli mamari,tulburari de menopauza, hemoragie uterina,pielonefrita,cistita,prostatita,ulcer gastrointestinal,enterocolita,tuse ,raceala,bronsita,diabet,conjuctivita,...si multe altele.
Ceaiul de zmeur:-2 lingurite frunze maruntite la 250ml apa .
Gem de zmeura:-2kg zmeura ,1kg zahar ,o lamaie .
Puneti zmeura intr-un vas stropiti cu zeama de lamaie ,adaugati coaja de lamaie taiata fin,zaharul, si lasati asa pana ce-si lasa suc .Se fierbe pana ce scade si se leaga . Cand este gata se lasa deoparte sa se racoreasca putin apoi se pune in borcanele mici .Se capseaza si se intorc cu gura in jos pentru 20-30 minute apoi se pun in camara la loc intunecos si rece.
Am prezentat cateva din multitudinea fructelor care se gasesc in mediu natural .Urmeaza sa revin cu Fragii,Catina Alun de padure ,Porumbarul,Agris,Scorus,Coacaz ,Malinul ,Ciresul amar ,Dudul...
-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu