duminică, 31 octombrie 2010

Rulada impletita umpluta cu mac



 Ieri am avut musafiri pe neasteptate si in graba am hotarat sa fac un dulce cu ce aveam la indemana. Dulcele a iesit cum il vedeti in poza iar reteta o gasiti mai jos:

ALUAT:
  • 1kg faina alba
  • 25g drojdie proaspata
  • 400ml lapte dulce
  • 4 oua
  • 100g smantana dulce
  • 150g unt proaspat
  • 50ml ulei
  • 150g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita rasa sare
  Aluatul se obtine din faina cernuta intr-un vas in mijlocul careia se face o adancitura in care se pune drojdia, zaharul, putin lapte, coaja de lamaie, se amesteca usor incorporandu-se incet, incet faina de pe margini. Treptat se adauga ouale amestecate cu sarea, zaharul vanilat, smantana si atat lapte cald cat sa se obtina un aluat potrivit. Se framanta cu uleiul amestecat cu untul cald pana ce se incorporeaza toata cantitatea. Aluatul se lasa la crescut intr-un loc cald si ferit de curent.

UMPLUTURA:
  • 300g mac macinat
  • 250ml lapte proaspat
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 1/2 baton vanilie
  • 2 linguri gris
  • 100g zahar
  Macul macinat se amesteca cu zaharul si laptele in care s-a fiert in prealabil batonul de vanilie, taiat in bucatele de 1cm. Se fierbe totul pe foc mic amestecand mereu pentru a impiedica lipirea de fundul vasului. Macul este gata cand are consistenta unei smantani groase iar lichidul este complet absorbit. Se lasa la racit dupa care se incorporeaza oul, galbenusul si grisul.

  Aluatul se imparte in patru parti care vor forma doua rulade impletite. Fiecare bucata se intinde in foaie potrivit de groasa, se unge cu cate un sfert din umplutura, se ruleaza si se impletesc doua cate doua. Se pun in tavi individuale care au fost unse cu ulei. Se lasa la crescut in loc cald, se ung cu ou batut cu putin ulei. Se dau la copt in cuptorul incins pentru maxim o ora(pana se rumenesc uniform si trec testul cu scobitoarea).
                                         POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu