Caisele "frumoasele verii" fructele sunt deosebit de gustoase si parfumate din care se fac : dulceata ,gem ,compot ,marmelada,jeleu,nectar,caisata,confiate.
Se pregatesc tarte,prajituri cu caise si fursecurile"caise" o reteta pe care o stiu de la mama .
Caise conservate fara coaja :
1kg caise curatate de coaja
200zahar
150ml apa
o felie de lamaie
o aspirina
o frunza de menta (optional)
cum procedam:
Caisele spalate se curata de coaja fara a fi oparite-doar cu un cutit bine ascutit si se pun intr-un vas si se presara cu aspirina pisata .
Intr-o cratita se pun pe foc zaharul , apa si lamaia si se fierbe pana ce se obtine un sirop gros ca si cel de dulceata .
Se trage deoparte si se pun caisele ,se acopera vasul si se lasa asa pana ce caisele isi lasa zeama .
Se trece vasul din nou pe foc si se clatina usor pana ce lichidul incepe sa fiarba iar caisele se cufunda bine in lichidul clocotit .
Se pun apoi in borcanele pregatite, spalate sterilizate ,(se repartizeaza in borcane numai caisele ) lichidul ramas se mai da un clocot apoi se toarna in fiecare borcan se capseaza imediat si se pune in patura unde se lasa pana ce se racesc.
Se scot se eticheteaza si se pun la intuneric si racoare.
Caisele astfel conservate se pot prepara si jumatati, atunci pentru a imprima un gust placut spargeti cativa samburi si puneti miezul odata cu fructele .
Sfat:
!!!Fructele nu se oparesc ,pentru a le curata de coaja deoarece culoarea lor devine mai inchisa .
!!!Dulceturile ,gemul, marmelada se prepara din 500g-1kg-odata-( nu mai mult )- pentru a ramane deschisa la culoare .
Fursecuri "Caise"
Avem nevoie de :
pentru aluat:
3oua,
200g zahar,
200ml ulei,
coaja si zeama de la o lamaie potrivita ca marime,
1plic praf de copt
2plicuri zahar vanilat,
faina 400-500g,
pentru crema:
200g unt,
o lingura cu varf cacao,
5-6 linguri zahar pudra ,
putin rom
stafide tinute in rom
pentru decor:
colorant natural rosu (sfecla rosie rasa si stoarsa),
colorant verde spanac zdrobit si stors
200g zahar tos
pregatim aluatul:
Batem ouale intregi cu un praf de sare, adaugam zaharul si batem bine pana se obtine o compozitie cremoasa .Adaugam zeama de lamaie coaja rasa si praful de copt .Turnam uleiul in fir subtire ca la maioneza apoi adaugam faina si amestecam pana ce se incorporeaza faina .Lasam sa se odihneasca aluatul 30minute ,acoperit ,apoi formam bile mici cat o nuca si le asezam distantate in tava neunsa .Le coacem la foc potrivit si
procedam asa si cu celelalte .Reci se scobesc cu varful unui cutit mic,procedand cu mare atentie iar miezul se pune intr-un vas .
crema :
untul se freaca spuma cu zaharul ,se adauga cacao si rom apoi se combina cu miezul faramitat din vas.
Se umplu apoi jumatatile de "caise"punem cate o stafida ,se lipesc cate doua obtinand un "fruct"intreg ".
Se trece la decor:
Fiecare fruct se inmoaie cu o parte in culoare rosie si apoi repede in zaharul tos ,cealalta parte in verde si in zahar tos . Asa se procedeaza cu toate .Se orneaza cu frunze verzi de caise daca avem .
Consumate proaspete sau uscate , trateaza diferite afectiuni cum ar fi :infertilitatea,previn formarea de pietre la rinichi,imbunatateste activitatea creerului,curata sangele ,vindeca bolile de ficat, ajuta sistemul nervos sa reziste stresului ,diferite boli inflamatorii la stomac, intareste muschiul inimii ...