sâmbătă, 22 ianuarie 2011

      Acum as vrea sa va ofer o reteta de prajitura pe care eu o pregatesc mai des ,pentru ca este preferata noastra.
 Asta nu inseamna ca nu avem si alte preferinte dar cu timpul voi scrie aici si din acelea.
Pentru ca aceasta prajitura este foarte neagra eu ii spun in gluma:
                     
AFRICANA

pentru a o pregati avem nevoie de :

140ml apa
375g zahar
120g ulei de floarea-soarelui
1 lamaie potrivit de mare
1 lingurita cafea macinata fin
50g cacao neagra (Dr.Oetker)
150g miez de nuca macinata
1 lingurita plina bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare fina
 putina esenta vanilie si rom
350g faina
100g stafide tinute in rom 30 min
350g gem fin de caise, capsuni sau oricare altul pe care il preferati numai sa fie usor acrisor

Modul de preparare :

Puneti intr-un vas 100g zahar si caramelizati pe foc mic pana ce se obtine un caramel frumos .Stingeti cu apa toata apoi adaugati imediat restul de zahar si amestecati tot pe foc numai  pana ce se topeste zaharul . Lasati siropul sa se raceasca .Turnati apoi in sirop ,praful de copt ,bicarbonatul stins cu zeama de lamaie,sarea,uleiul, coaja de la 1/2 lamaie rasa ,rom ,putina vanilie ,apoi cacao cernuta impreuna cu faina si cafeaua ,
miezul de nuca si amestecati cu telul numai pana ce se incorporeaza totul obtinand o compozitie ca si smantana  (trebuie sa fie mai mult spre subtire ) tava trebuie sa fie tapetata cu hartie ,mai dinainte si cuptorul incins, deoarece compozitia nu trebuie sa stea in tava (inainte de a o pune in cuptor)mai mult de 1-2 minute ,(acesta este un secret )altfel nuca se lasa  pe fundul tavii apoi se prinde .
Compozitia rezultata se toarna in tava ,pe toata suprafata se imprastie stafidele scurse de rom apoi tavalite prin faina.Imediat se introduce tava in cuptor .Eu folosesc o tava  de 24/35 cm .Nu se deschide cuptorul timp de 15 minute . Este gata cand a crescut frumos iar daca apasam usor cu degetul nu se lasa, nu se prinde de deget.Cind este gata  se scoate din cuptor se lasa sa se racoreasca apoi se intinde pe toata suprafata, in strat uniform si subtire de gem tinut la temperatura bucatariei. Optional se poate presara cu un strat de nuca macinata. Se lasa pana se raceste definitiv, se portioneaza in bucati potrivit de mari in forma pe care o doriti.

2 comentarii:

  1. Oh, ce interesanta "africana" aceasta! Nu are ou si nici unt, deci poate fi un dulce excelent de post. Si sa ai ceva oameni in jur, ca altfel, adio dieta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce surpriza placuta mi-ati facut!!! Nici nu speram vreodata sa va am printre cei interesati de blogul meu si mai mult de atat sa va atrag atentia cu ceva...
    Prajitura este cu adevarat buna si fff ieftina. Adevarul este ca si eu o fac mai ales in post. Va multumesc pentru vizita si indraznesc sa va mai astept. Va imbratisez cu drag Mari.

    RăspundețiȘtergere