marți, 1 februarie 2011

Februarie

    In aceasta dupaamiaza cautand prin biblioteca am gasit o carte veche de a carei existenta aproape ca uitasem.Cartea in sine este o valoare fiind veche dar mie mi se par mult mai valoroase informatiile pe care le cuprinde despre datinile si superstitiile noastre populare (poporale). Am hotarat ca incepand de astazi sa impartasesc cu voi ,cei interesati de blogul meu ,fragmente din continutul ei. Asadar,la fiecare inceput de luna am sa scriu despre sarbatorile ,datinile superstitiile noastre populare asa cum le gasesc in cartea scrisa de N.Cerbulescu editata la Sibiu in anul 1927.
                                 
                                Februarie-Faur-Faurar

     " Numele acestei luni a fost dat de regele Numa Pompiliu, dupa vorba care insemneaza "a curati".
      Identic cu Dis Pater, din lumea de jos, a fost Deus Februnus. Dela Februnus a luat numele luna Februarie pentru ca este luna curatirii si a sufletelor mortilor.
     In acest timp al anului erau niste serbari publice, numite "februale", considerate ca ispasitoare. Aceste serbari incepeau la 1 Februarie si tineau 8 zile, infiintate fiind in cinstea mortilor.
    In semn de jale, magistratii purtau toga alba, se aduceau jertfe zeilor in onoarea mortilor. Tot timpul cat durau aceste sarbatori, nuntile erau oprite.
   La 15 Februarie se serbau Lupercalele, intemeiate de Romulus si Remus, in onoarea lupoaicei care ii hranise.
   In aceasta luna ziua creste cu 44 minute.
   Din patru in patru ani are 29 de zile(an bisect)"

 Dupa acesta introducere sunt descrise datinile si superstitiile legate de sarbatorile din luna respectiva. Pentru ca mi se par cel putin interesante si bine de cunoscut am sa va scriu si despre acestea...

           "Datini si superstitii poporale romanesti

In ziua de 1 Februarie, ziua Sf. Trif
 Oamenii de la tara zic, ca se intampina vara cu iarna, pricina acestei sarbatori  se zice ca ar fi urmatoarea:
  la 40 de zile cand se ducea Maica Domnului la biserica cu molifta, Tif a tusit-o si Maica Domnului s-a intors si a zis "Fie ziua ta azi, ca a mea va fi maine."
  Iar la molifta s-a dus a doua zi, incat de aceea este Trif si apoi Stratenia(Intampinarea).
  Nu se lucreaza ca via sa fie pazita de grindina, iar lupii sa nu manance vitele.
  Femeile lipesc cu pamant vetrele si gura cuptorului si orice crapatura de prin casa, ca sa se lipeasca ochii si gura pasarilor si viermilor si la orice insecte care ataca si mananca hodele si viile. Se da de pomana o strachina cu malaiu, ca lacustele sa nu-i manance romanului porumbul din ogor.

In ziua de 2 Februarie
  Este credinta ca in acesta zi incepe a se calatori iarna, soarele se urca tot mai sus, zilele cresc si noptile descresc.
  Aceasta este ziua ursului, el iese din barlog, unde a stat de cum a dat zapada si incepe a juca ca intr-o arie in fata vizuinii. Daca este soare si-si vede umbra, intra din nou in vizuina si mai sta sase saptamani; daca nu-i soare si nu-si vede umbra, ramane pe afara si nici iarna nu va mai fi. Se mai serbeaza   Martinii de iarna ca sa nu manance lupii vitele, zi pe care o serbau si stramosii nostri romani in onoarea zeului Lupercu, care avea puterea sa trimita lupii la turme sau sa-i retina departe de ele.
 Se face apa sfintita amestecata cu unt, pentru ungerea pomilor contra omizilor.
  Se mai crede ca daca va fi luna plina anul va fi de belsug.
  Nu se da gunoiul afara din casa, tot ca sa nu manace lupii vitele.
  Tot in aceasta zi, podgorenii obisnuiesc sa se duca cu preotul la vii spre a face sfestanie viilor ca sa fie roditoare, pazite de grindina si de mana.

In ziua de 10 Februarie, ziua Sf. Haralambie
In aceasta zi este obiceiul sa se faca coliva din care se pastreaza spre a da pasarilor cand au boala, ca sa nu moara.
 Nu se lucreaza nimic pentru ca este raud e ciuma(in toate icoanele Sf. Haralambie este infatisat tinand ciuma in lanturi si calcand-o in picioare).
 Se duc la biseric apentru sufletul mortilor: colaci, mere, coliva, etc...se fac praznice, se da de pomana, mai cu seama pentru sufletele celor morti de moarte naprasnica.

In ziua de 11 Februarie, ziua Sf.Vlasie
In aceasta zi se deschide gura pasarilor. S espune ca cien se roaga la Sf. Vlasie nu ramane niciodata fara para in punga.
 Aceasta zi este de mare primejdie, femeile insarcinate o serbeaza pentru ca nu cumva sa faca copii schimonositi; chiar femeile care nu fac copii tot trebuie sa-l sarbatoreasca  pentru nepoti,  frati, surori, nore, ca nu cumva sa li se intample lor ceva rau. 
 La tara se spune ca atunci cand omul este singur singurel pe lume, inca sa-l sarbatoreasca pe Sf. Vlasie pentru vite, caci vitelul se poate naste cu mai multe picioare, pasarea cu un ochi, sau doua capete, ori cu cine stie ce fel de meteahna."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu