Ar fi trebuit, asa cum am promis, sa scriu din cartea veche, despre luna octombrie, la 1 ale lunii, dar din motive de "sanatate" ale monitorului scriu abia acum. Va urez lectura placuta!
Octombrie, Brumarel
Luna octombrie era consacrata zeului Bacus. Zeul vietii si al culesului viilor. Bacus se zice ca era fiiul lui Jupiter si al Samelei. El e reprezentat sub figura unui tanar frumos, desfranat si cu capul plin de frunze de vita. La Roma, pentru zeul culesului viilor se faceau o multime de scene scandaloase, intucat cuvantul "bacanale" arata o multime de lucruri destrabablate, zgomotoase si necuviincioase.
Aceste srbari tinura pana in sec IX, cand fura suprimate de consiliul din Constantinopol la anul 692.
La Roma, luna octombrie era pusa subt protectia lui Marte, carui i se sacrifica cate un cal.
Octombrie se numea "Livius" in onoarea lui TIberiu si a mamei lui. In urma se mai numea Domitianus, in onoarea imparatului Domitian. Se mai numea Fostin si Invicit, dar curand a reluat vechiul ei nume.
Aceasta luna se reprezinta infatisand pe un om semanand grau; in altele este un om cu un cos de castane, purtand hlamide, avand fata unei frunze galbene, care in aceasta luna cad pe pamant si car epoarta o haina mohorata.
De la 11-25 a acestei luni soarele intra in constelatia "Scorpiei"
Datini si superstitii poporale romanesti
1 octombrie- Procoavele
Se serbeaza Acoperamantul Maicii Domnului. Se povesteste cum ca sf. Andrei, pe vremea lui, ar fi vazut in aceasta zi pe Maica Domnului, plutind in vazduh cu mainile intinse, rugandu-se lui Dumnezeu pentru omenire.
2 octombrie-Ciprian
Fost mare vrajitor pagan si apoi s-a botezat din dragostea mare ce avea pentru Eustina, s-a facut mai apoi sfant. De acea in aceasta zi stau alturea: Ciprian si EUstina(martiri)
14 octombrie-Sf. Paraschiva, Vinerea Mare sau Vinerea celor 12 Vineri
Este socotita ca una din cele mai mari sarbatori in popor. Se numeste Vinerea Mare, fiindca ziua cand paganii au muncit si chinuit pe sf. Paraschiva a fost vineri. Drept acea de s eintampla sa cada intr-o marti sau joi, in popor tot se posteste si numesc ziua aceea Vinerea Mare; nu se coase fiind raud e trasnet, grindina, boale d eochi si altele. Este bine sa se poasteasca nemancand absolut nimic, ori cel putin sa nu se bea vin rosu sau sa nus e manance castraveti ori nuci care au cruce.
17 octombrie-Lucinul
In ziua de sf. Osie, in popor se praznuieste, Lucinul ca sa fie feriti de lupi.
25 octombrie-Saiegii
In seara ajunului sf. Dumitru, se fac focuri pe langa care,s e aduna copii si striga:
"Hai la focul lui Sumedru!.."
In alte parti spre sxemplu in Dobrogea se fac saiegii: mai multi flacai intrunindu-se pornesc pe la case jucand si cantand din fluere si cavale, avand cu ei si un flacau imbracat in haine femeiesti de cadana, apoi li se da cate ceva de gustare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu