miercuri, 30 noiembrie 2011

Decembrie-Indrea-Undrea-Andrea

               Luna decembrie era pusa la Roma, sub protectia Vestei, zeita focului si a lui Saturn, tatal tuturor zeilor.
 Romanii aveau mai multe sarbatori in luna decembrie, printre care era si sarbatoarea lui Saturn, numita "Saturnalelle", care tineau 5-6 zile in cea mai mare desfatare.
De cembrie este a zecea luna a Calendarului roman. Noi romanii ii mai zicem Indrea, Undre sau Andrea de la numele sf. Andrei si din cauza ca aceasta luna este foarte geroasa, incat "te inteapa de pare ca iti baga ace sau andrele."
 De la sarbatorile "saturnalice" ne-a ramas "colindatul copiilor in noaptea de Ajunul Craciunului, urarile si cantarile numite colinde" precum si alte multe obiceiuri.
 Luna De cembrie, la romani era consacrata Vestei, zeita care e eprsonificare flacarei si a nevinovatiei, a virginitatii si a curateneiei sufletului asa ca sarbatorile erau consacrate celor inocenti, adica copiilor. Deasemenea la noi, aceasta sarbatoare se dedica copiilor.
 Crestinismul sarbatoreste Nasterea Mantuitorului Lumii, in ziua de 25 decembrie.
 Aceasta zi a fost introdusa ca zi de nastere a Mantuitorului IIsus, in biserica apuseana de Papa Tiberiu in anul 345, iar iniserica rasaritului in anul 386, de sf. Ioan Gura de Aur.
 Din aceasta luna incep noptile sa se scurteze.
              


                     Datini si superstitii poporale romanesti

                                     1 Decembrie

Sf. Naum cel invatat- in aceasta zi preotii si cei cu putina carte, isi pun copiii mici la invatatura, pentru ca sa fie destepti.

                                           4 Decembrie

Sf. Varvara- este socotita in popor sarbatoare cu primejdie pentru femeile ingreunate ori pentru moarte naprasnica; Cui trage mult de nastere si nu poate muri sa i se citeasca acaftistul Sfintei si se va usura. 
Daca Sf. Varvara cade marti, atunci se zice ca si Craciunul si Sf. Gheoghe tot marti vor cadea. In aceasta zi se imbarbureaza copiii cu miere sau dulceata ca sa fie feriti de varsat.

                                            6 Decembrie 

Sf. Nicolae- mare sarbatoare. Fetele mari se roaga sfantului pentru noroc, femeile maritate si gospodarii vechi, ca sa le stea sfantul intr-ajutor, ducand leturghii si lumanari la biserica. Cand in aceasta zi ninge se zice ca-si scutura Sfantul barba.

                                            9 Decembrie

Ana Zastenia(Zamislirea Sf. Ana)- ziua se mareste cu cat sare cocosul din prag.

                                           18 Decembrie

Sf. Modest- este praznuit pentru boale de vite si paza lor. Se obisnuieste a se aduce preotul sa faca aghiasma, stropind cu ea ograda, ocolul de vite si toate vitele, iar aghiasma ramasa o strang pentru a stropi din cand in cand vitele sau o pun in taratele de mancat.

                                           20 Decembrie

Ignatul- in aceasta zi se taie porcii dupa ce-i parlesc, ii cresteaza mai intai in ceafa ca o cruce, presarand apoi locul cu sare: ca sa nu se strice si sa fie carnea primita cand se va da din ea de pomana, iar cand se aduce in casa porcul taiat, se vara capatana mai intai cu ratul inainte ca sa le mearga bine si sa aiba noroc la porci (in jud. Vaslui si Buzau).
Dupa splina porcilor taiati se fac diferite prevestiri asupra felului cum va fi iarna(jud. Roman).

                                           22 Decembrie

Sf. Anastasia- se sarbatoreste ca izbavitoare de otrava.

                                           24 Decembrie

Ajunul Craciunului- preotul umbla cu icoana vestind "Nasterea lui Cristos" .Cine nu mananca nimic in aceasta zi nu-i vor manca vrabiile nimic din recolta(Bucovina).
Se da gainilor de mancat din toat ebucatele aflate pe masa in Ajunul Craciunului si al Bobotezei, ca s amanance toat ela un loc si tot pe un loc sa se oua.
 Preotul cand umbla cu icoana ori cu Ajunul Bobotezei, trebuie sa stea si sa guste din mancare la fiecare casa: sa stea clostile pe oua. Fetele in aceasta seara, se vrajesc; la culcare se roaga la Maica Domnului facand atatea matanii pana se trece capatul de lumanare aprins ca sa-si viseze ursitul.

                                          25 Decembrie

Craciunul- caracteristica acestei zile o defineste poporul prin:" Craciunul e gras cu chisca, carnati, piftii si slanina in pod"(la Romani: Hartialis, C.XI Ep. VI. "Iste tibi facient bona Saturnalia porcus, - Inter spumantes ilice pastus apros". )
Din aceasta zi incep veseliile pentru toti: colinda copiilor, urartile din belsug, cantecile numite colinde, steau. irozii, vicleimul, brezaea, turca, caprita, plugusorul, floriel dalbe, etc....
 Copiilor car eumbla cu mos ajunul sau colindatul li se dau turte mici sau colaci mici impletiti de mai multe ori in forma de 8 numiti in Oltenia si Muntenia "colindeti".

                                         26 Decembrie

Zamislirea Maicii Domnului, numita si Soborul Maicii DOmnului fiindca in aceasta zi s-au adunat femeile la rodini. Din aceasta zi incep a umbla cu temei irozi pe la caase ca si celelelalte datini.

1 DECEMBRIE







marți, 29 noiembrie 2011

SFANTUL ANDREI




Pentru toti cei care poarta numele sfantului Andrei toate urarile de bine si LA MULTI ANI !                                                          
IN MEMORIA LUI CORNELIU ZELEA CODREANU.














vineri, 25 noiembrie 2011

In credinta crestin ortodoxa SFANTA ECATERINA este recunoscuta ca protectoarea tinerilor ,a iubitorilor de carte,a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame .
Astazi 25 noiembrie isi serbeazaziua onomastica toti cei care poarta numele SFINTEI  sau derivate ale acestui nume .







LA MULTI ANI ,fetei mele ,sanatate ,bucurii iar SFANTA ECATERINA sa o ajute in toate si sa-i indeplineasca toate dorintele!

LA MULTI ANI !

SFANTA ECATERINA







PENTRU MAMA





miercuri, 16 noiembrie 2011





Cad frunzele si azi ca si-n trecut,
Cum cade gandul in necunoscut...
Dar parca azi mai trista e gradina ...
E vina toamnei sau a mea e vina ?
Cum stam tacuti alaturi amandoi ,
O alta toamna plange langa noi...
E toamna pustiirilor de veci,
Pe care -o simti cand ti-e scris sa pleci,
Cand sufletul , in clipa despartirii,
Se face una  cu durerea firii...
Strangi amintiri de parca frunze strangi,
Si fara voia ta incepi sa plangi...
Cad frunzele si azi ca si-n trecut ...
Cum cade gandul in necunoscut...
...Il simt cum pleaca sufletu-ti de-acum .
Imi simt si eu tot sufletul pe drum...
Si am ramas pe banca amandoi ,
Doi arbori desfrunziti si tristi si    goi...
                                        (A M)

PELTEAUA DE GUTUI

Cum fac eu pelteaua de gutui.






De la marmelada,dulceata de gutui mi-au ramas cojile cotoarele si samburii pe care le-am pus la fiert intr-o cratita impreuna cu 2-3 mere rosii taiate felii subtiri si atata apa rece cat sa le cuprinda.
Las sa fiarba bine pana ce cotoarele se inmoaie, strecor usor lichidul prin tifon pus in 4 . Il  pun din nou la fiert ,(1kg zahar , 1l lichid si 3-4 felii de lamaie ),pana ce se leaga bine siropul.Nu-l fierb prea mult pentru ca se leaga prea tare ,se intareste.Pun pelteaua fierbinte in borcane curate si o las sa se raceasca apoi le capsez si le pun in camara.


duminică, 13 noiembrie 2011

Omar Akram - Surrender

ada milea - greierele si furnica




Greierele si Furnica
                La Fontaine


Petrecuse cu chitara
toata vara
Insa iata ca-ntr-o zi,
cand vifornita porni.
Greierele se trezi
fara musca, fara rima,
fara umbra de farama.
Ce sa faca?...Hai sa ceara
la Furnica pan'la vara,
niscai boabe de secara.
-"Pe cuvant de lighioana,
voi plati cinstit, cucoana,
cu dobanzi, cu tot ce vrei!..."
Dar Furnica, harnica,
are un ponos al ei:
nu-i din fire darnica
si-i raspunse cam rastit:
"Asta vara ce-ai pazit?..."
-"Daca nu e cu banat,
zi si noapte am cantat
pentru mine, pentru toti..."
-"Joaca astazi daca poti!"

TOAMNA TARZIE








miercuri, 2 noiembrie 2011

NOIEMBRIE-BRUMAR

Cand am inceput sa va scriu din cartea mea veche nici nu ma gandeam cat de repede vor trece lunile, dar iata ca suntem deja in penultima luna a anului, ultima luna a toamnei, cea care faca trecerea spre cel mai alb anotimp al anului.....


Noiembrie in latineste insemneaza noua si ploaie. Luna aceasta a suferit mai multe schimbari decat toate celelalte, dar cu toate astea ea nu si-a schimbat numele, desi Senatul Roman dorea sa se numeasca "Tiberie", in onoarea lui Tiberiu, care era nascut in aceasta luna.
Din punct de vedere alegoric aceasta luna se infatiseaza in figura unui om imbracat in haine verzi si negre, cu cununa verde pe cap si o legatura cu producte in mana dreapta iar in stanga se afla constelatia Sagetatorului.
In aceasta luna de la 11 la 23 Soarele intra in constelatia sau zodia Sagetatorului, zilele se micsoreaza din ce in ce iar noptile se fac mai lungi. Soarele nu mai lumineaza decat 8 ore si 22 min deci o scadere pentru zi de o ora si 47 min.
Iarna vine.
Pamantul se acopere cu un lintoliu. Copacii sunt dezfrunziti si isi ridica trist bratele catre cer. Pamantul se odihneste de oboseala ce i-a impus-o lucratorul. Natura intreaga doarme.








Datini si superstitii poporale

1 Noiembrie
Doctorii fara arginti erau Cosma si Damian, care umblau prin lume si tamaduiau pe bolnavi fara plata.
6 Noiembrie
Cuviosul Pavel care se zice ca avea o barba alba si lunga de-i atingea la pamant.
8 Noiembrie
Arhanghelii Mihail si Gavril, mare sarbatoare, fiindca este credinta ca acestia sunt ingerii care iau sufletele oamenilor cand mor.


11 Noiembrie
Este sarbatorit ca sa nu aiba oamenii paguba.Femeile si fetele duc lumanari aprinse la capatul intors pentru a intoarce inima celui iubit spre dansele; deasemeni si inimile dusmanilor.
15 Noiembrie
De lasatul secului, taranul serbeaza aceste trei zile: ajunul, lasatul secului si spolocaniile, spunand ca le tin pentru lupi, ca sa nu le faca frica si paguba in vite, ori sa nu-i intampine pe dansii.
21 Noiembrie
Ovidenia, zi in care oamenii duc lumanari la biserica  si dau la altii de pomana de ale gurii si imbracarii.

29 Noiembrie
Sfantul Andrei serbat ca sa nu se apropie duhurile rele de casa, strigoii sau facatura vrajitoarelor. Vaduvele si fetele mari fac vraji de dragoste. In noaptea spre sf. Andrei se intorc toate vasele cu fundul in sus ca sa fie aparate de strigoi, tatanile usilor, pragurile, incheieturile usilor se ung cu usturoi in acelasi scop.


                                   

                                             Pentru toti sarbatoritii lunii
                                              
                                                 La multi ani!