Cand am inceput sa va scriu din cartea mea veche nici nu ma gandeam cat de repede vor trece lunile, dar iata ca suntem deja in penultima luna a anului, ultima luna a toamnei, cea care faca trecerea spre cel mai alb anotimp al anului.....
Noiembrie in latineste insemneaza noua si ploaie. Luna aceasta a suferit mai multe schimbari decat toate celelalte, dar cu toate astea ea nu si-a schimbat numele, desi Senatul Roman dorea sa se numeasca "Tiberie", in onoarea lui Tiberiu, care era nascut in aceasta luna.
Din punct de vedere alegoric aceasta luna se infatiseaza in figura unui om imbracat in haine verzi si negre, cu cununa verde pe cap si o legatura cu producte in mana dreapta iar in stanga se afla constelatia Sagetatorului.
In aceasta luna de la 11 la 23 Soarele intra in constelatia sau zodia Sagetatorului, zilele se micsoreaza din ce in ce iar noptile se fac mai lungi. Soarele nu mai lumineaza decat 8 ore si 22 min deci o scadere pentru zi de o ora si 47 min.
Iarna vine.
Pamantul se acopere cu un lintoliu. Copacii sunt dezfrunziti si isi ridica trist bratele catre cer. Pamantul se odihneste de oboseala ce i-a impus-o lucratorul. Natura intreaga doarme.
Datini si superstitii poporale
1 Noiembrie
Doctorii fara arginti erau Cosma si Damian, care umblau prin lume si tamaduiau pe bolnavi fara plata.
6 Noiembrie
Cuviosul Pavel care se zice ca avea o barba alba si lunga de-i atingea la pamant.
8 Noiembrie
Arhanghelii Mihail si Gavril, mare sarbatoare, fiindca este credinta ca acestia sunt ingerii care iau sufletele oamenilor cand mor.
11 Noiembrie
Este sarbatorit ca sa nu aiba oamenii paguba.Femeile si fetele duc lumanari aprinse la capatul intors pentru a intoarce inima celui iubit spre dansele; deasemeni si inimile dusmanilor.
15 Noiembrie
De lasatul secului, taranul serbeaza aceste trei zile: ajunul, lasatul secului si spolocaniile, spunand ca le tin pentru lupi, ca sa nu le faca frica si paguba in vite, ori sa nu-i intampine pe dansii.
21 Noiembrie
Ovidenia, zi in care oamenii duc lumanari la biserica si dau la altii de pomana de ale gurii si imbracarii.
29 Noiembrie
Sfantul Andrei serbat ca sa nu se apropie duhurile rele de casa, strigoii sau facatura vrajitoarelor. Vaduvele si fetele mari fac vraji de dragoste. In noaptea spre sf. Andrei se intorc toate vasele cu fundul in sus ca sa fie aparate de strigoi, tatanile usilor, pragurile, incheieturile usilor se ung cu usturoi in acelasi scop.
Pentru toti sarbatoritii lunii
La multi ani!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu