miercuri, 29 iunie 2011

1 IULIE



Timpul trece cu adevarat foarte repede si imi aduc aminte cum spunea bunica mea(Bica), Domnul sa o adihneasca in pace..."Va veni o vreme cand secundele vor trece ca minutele, minutele ca orele, orele ca zilele, zilele ca saptamanile, saptamanile ca lunile, ca asa scrie la Carte" si iata ca a avut dreptate.
Acum e luni peste o clipa e iarasi luni...luna iunie nici nu mi-am dat seama cand a trecut....si uite ca suntem iarasi la inceput de luna...
                                       

                                            Iulie-Cuptor

    Inainte de Imparatul Iuliu Cezar, anul la romani se incepea la 1 martie, iar luna Iulie se numea Quintillis.
     In anul in care a murit Iuliu Cezar, Marcu Antoniu, voind sa onoreze memoria cuceritorului Galiei, dete numele acestei luni luna lui Iuliu.
    Fiindca de la 15 la 25 iulie, soarele intra in constelatia leului, luna aceasta se zugraveste printr-un leu. Timpul de la 20 la 30 iulie se numeste "zile chinice" fiindaca steaua stralucitoare numita Siriu sau "Caine", rasare in acelasi timp cu Soarele. Cei vechi credeau ca aceasta stea fiind injugata cu soarele, facea sa fiarba marea, sa se oteteasca vinul, sa turbeze cainii si sa se trandaveasca toate vietatile, reanviorandu-se numai catre seara. Grecii, in luna iulie celebrau una din sarbatorile cele mai mari numita "Pantheenele" in onoarea zeitei Minerva care era zeita intelepciunii, artelor si stiintelor si pe care grecii o adorau sub numele Atena.
    Biruitorilor li se da un vas sculptat numit vasul panathenaic. Se mai da si o cununa de aur cetatenilor pe care poporul voia sa-i onoreze intr-un mod mai exceptional, care recompensa a fost data marelui orator Demosthene. In luna Iulie zilele scad cu 58 min.


                                          Datini si superstitii poporale romanesti

In ziua de 8 iulie- Sf.Pricoche
  Se tine pentru ca acest sfant sa nu pricheasca granele
In ziua de 15 iulie- Ciurica(probabil derivatie de la Ciric)
  Oamenii serbeaza in aceasta zi pe Ciric(Chiric) mai mult de frica, caci zic ei Chiric cand s-a facut sfant, impreuna cu mama sa Iulita, era numai de 3 ani si era si schiop si "sa te fereasca Dumnezeu de bataia chiorului si de dragostea schiopului" ori "de omul insemnat sa-ti tai poala si sa fugi".
In ziua de 17 iulie- Circovii
La 17 iulie cand e mucenica Marina, cum si la 18 si 19 ale acestei luni, roamanii tin Circovii Marinei: pentru toate boalele femeiesti, etc....
Se praznuiesc prin jocuri, petreceri, etc...Femeile nu se piaptana in aceste trei zile pentru ca lupii mananca vitele. Cine lucreaza macar in ziua intaia innebuneste imediat. In ziua 1(17 iulie) se culege pelin din care se face apa de pelin care este buna pentru subtierea obrazului; asemenea se strange marar care este bun contra unflaturilor de stomac.
In ziua de 20 iulie-Sf. Ilie
In aceasta zi se crede ca Sf. Ilie umbla prin cer si cauta pe diavol sa-l trasneasca. Daca va tuna atunci vor seca toate alunele iar daca va trasni si fulgera e bine sa se aprinda inc asa tamaie si lumanarea de al Paste ca sa piara Satana de prin preajma casei caci trasnetul cazand asupra lui se poate intampla sa omoare si pe cei dinc asa. Cand cineva s-ar afla pe drum si l-ar apuca ploaie cu trasnete sa nu se adaposteasca subt arbori si mai cu seama subt stejari inalti, fiindca ucigal-toaca s-a ascunde in ei, mai ales in stejarii care rodesc ghinda.
 In ziua de Sf. Ilie o parte din femei nu lucreaza o saptamana, fiindca este rau de foc, de trasnet si de fel de fel de arzatoare.
In ziua de 22 iulie- Foca
Poporul roman tine Foca la ranguld e mare sarbatoare fiindca este tinuta si de turci nu numai de crestini. Cine indrazneste sa lucreze in aceasta zi este de cea mai mare primejdie cu focul.
In ziua de 27 iulie-Ilii-Palii
In aceasta zi careia i se mai zice si Pintilie calatorul(Pantelimon) se "calatoreste" vara si pleaca pasarile drumete.

SA NE INTALNIM SANATOSI IN LUNA AUGUST!

                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu