sâmbătă, 18 iunie 2011

FERICIREA VINE DE SUS

                                                      SFANTUL ANANIA

                                                                     


Acum as vrea sa postez o alta povestioara care ,dupa cum scrie in revista -LUMEA CREDINTEI este o intamplare adevarata...care s-a petrecut intr-o familie de boiernasi la inceputul secolului trecut ...
Acestia aveau o fata ce era la vremea maritisului ,dar ca un facut ,"Fat-Frumos"intarzia sa apara.Atunci bunica ei i-a incredintat o icoana foarte veche ,care reprezenta un Sfant mai putin cunoscut , SFANTUL ANANIA. Bunica i-a spus ca icoana este facatoare de minuni,dar sa ia seama bine ,ca Sfantul se mai tine de sotii uneori.Ce-o fi inteles fata e greu de stiut ; in schimb ,cert este ca , luand  icoana , a pus-o dupa randuiala la loc de cinste ,i-a aprins candela ,care ardea ziua si noaptea si facea zilnic rugaciuni pentru maritis . Astfel a trecut o buna bucata de vreme ,dar Sfantul din icoana nu dadea ,deloc semne c-ar auzi ,sau poate doar se facea ca nu aude rugaciunile fetei .De la o vreme ,insa , fata a inceput sa dea semne de nerabdare, astfel ca intr-o buna zi a facut mai multe matanii ca de obicei ,apoi s-a asezat din nou la rugaciune ,si s-a rugat mai mult si mai cu ardoare ca oricand.Cand s-a ridicat s-a uitat fix la icoana si,ca si cum cel din icoana era prezent in mod  fizic inaintea ei , a intins mana spre EL cu un deget ridicat amenintator si l-a avertizat:"Daca nu ma marit pana la RUSALII,s-a zis cu tine!"
Dupa o vreme de asteptare,tot fara succes,intr-o duminica de primavara timpurie , cand a dat cu ochii de icoana si si-a amintit de avertismentul pe care -l daduse Sfantului, fata,cuprinsa de furie, a luat icoana si a aruncat-o pe fereastra .
Dupa  catava vreme a sunat la usa un barbat care i-a spus :"Nu va suparati ,treceam pe sub balcon si a cazut de sus aceasta icoana . Presupun ca este a dumneavoastra ".
Vazand o dara de sange pe fruntea celui ce statea in pragul usii ,il invita pe acesta inauntru ,sa-i spele sangele . Tremurand, de rusine ,sarmana fata i-a curatat rana si l-a pansat ,insistand sa revina pentru a-i schimba  zilnic pansamentul .Numai ca in vreme ce rana se vindeca ,fata "se ranea",caci prelungea mereu sedintele ca sa-l panseze pe tanarul ce intrase in casa ei intr-un mod atat de neobisnuit . Dupa o vreme ,in ziua in care cel pe care fata l-a pocnit in cap cu icoana Sfantului s-a prezentat in sfarsit , rostindu-si numele , fata a inlemnit cu gura cascata . Cum era sa-i treaca prin minte ca Sfantul din icoana pe care-l expulzase cu atata furie din camera ei , de fapt se grabea sa -i aduca in casa pe viitorul sot , care purta numele de ...Anania ! In Duminica Sfintilor Parinti , ultima duminica dinaintea Rusaliilor ,s-au casatorit. De unde se vede treaba ca Sfantul se dovedise rceptiv la avertisment...

                                                                     de Petre Tanasescu.
Nota.
Am aflat aceasta intamplare in anul 1970 din gura celui ce devenise intre timp generalul Anania ,veteran din primul razboi mondial. La data la care am consemnat toate acestea (iulie 1996) existau in Bucuresti cel putin doua persoane care puteau confirma autenticitatea celor relatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu