Cum fac eu ,
DULCEATA DE CIRESE AMARE
1 kg cirese gata curatate,
1kg zahar ,
1 lamaie,
o crenguta de pelin
Intr-o cratita de 4l noua sau degresata foarte bine ,pun un strat de cirese un strat de zahar pana ispravesc cantitatile ,avand grija ca deasupra sa termin cu zaharul.Las vasul acoperit pana cand fructele plutesc in propria zeama . Trec vasul pe foc mic pana ce se topeste zaharul, timp in care am grija sa nu se prinda de findul vasului adaug lamaia taiata felii subtiri si crenguta de pelin . Maresc flacara si las sa fiarba 5 minute dupa care acopar cratita cu un servet curat si o dau deoparte pana ce se raceste .Aceasta operatiune se repeta .Apoi trec vasul iar pe foc si fierb iute dulceata pana ce se leaga scotand cu lingura spuma formata .Este gata atunci cand de pe latul lingurii cad 2-3 picaturi deodata .
Pun dulceata rece in borcanele sterilizate ,capsez sau leg cu celofan si sfoara ,apoi etichetez .Pastrez borcanele la intuneric si racoare.
!!! Fructele isi pastreaza culoarea daca se fierbe mai mult la foc iute si cate 1 kg.
Eu fierb si numai cate jumatate de kg de fructe (capsune,cirese,visine coarne,afine,cirese amare,caise,prune, carote ,portocala ,melci de portocale...),astfel dulceata este frumoasa si fructele isi pastreaza culoarea .
Samburii de cirese amare si zeama nu le arunc ,pun totul intr-o sticla alternand cu zahar scutur bine la doua trei zile pana se topeste zaharul apoi strecor si pun siropul in sticle peste care pun putin alcool de 80grade.La sarbatori am un lichior de cirese amare fin si gustos (proportia : 750ml-800ml sirop si 250-ml alcool-dupa gust)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu